Koren gaan weer zingen (2024)

Koren gaan weer zingen (1)

Algemeen 350 keer gelezen

SCHIJNDEL | Veel volwassenen staan te trappelen om naar de eerste koorrepetitie te gaan om weer gezellig samen te zingen. In Schijndel zijn er heel veel verschillende koren waardoor er voor ieder wel iets van zijn/ haar gading te vinden is. Muziekpedagoge Margré van Gestel gaat weer aan de slag met kinderkoor Tof!, popkoor ‘The key’ maar ook met Koor Alegria uit Boekel.

Op zaterdag 7 en zondag 8 september wordt het festival ‘Rooi Vol Koren’ weer georganiseerd. Kinderkoor Tof! en popkoor ‘The key’ zullen op het festival ‘Rooi Vol Koren’ weer te beluisteren zijn, naast 75 andere koren uit de regio. Vanuit Sint-Oedenrode zullen er ook heel wat basisschoolleerlingen laten horen wat zij al kunnen zingen. De komende drie weken nemen vier scholen deel aan het project ‘Zingen in Brabant’. Alle groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 studeren hun lied in en uiteindelijk wordt dat een 4 stemmig quodlibet wat ze om 13.00 uur op het hoofdpodium zullen laten horen.

De kinderstem
Zingen op de basisschool is niet iets wat overal nog dagelijks op het lesprogramma staat in de groepen 1 t/m 8. Scholen kiezen tegenwoordig voor korte muziekprojecten of voor een musical voor de hele school. En dat is natuurlijk superleuk en leerzaam. Maar samen zingen in korte projecten laat een heleboel kansen liggen. Kinderstemmen groeien door de jaren heen en daar is ook wel wat training voor nodig. Heeft een peuter een omvang van 6 tonen die ze goed zuiver kunnen zingen wanneer er veel (en op een toonhoogte die past bij de kinderstem) gezongen wordt, langzaam maar zeker breidt het bereik zich uit, eerst in de hoogte. Pas aan het eind van de basisschool gaan de kinderstem verder groeien/ langer worden en dan komen er meer tonen bij die in de laagte gezongen kunnen worden. Dat is een van de redenen waarom popmuziek die geschreven is voor volwassenen niet zo goed past bij de zich ontwikkelende kinderstem.

Zingen en hersenontwikkeling
Hersenonderzoek bevestigt dat muziek en zingen ‘het verschil maakt’. Eric Scherder (Nederland) en Mari Tervaniemi (Finland)en Kathleen Wermke (Duitsland) vragen steeds weer aandacht voor samen zingen, bewegen, kunst en cultuur en geven aan dat muziek en zang heel veel invloed heeft op hersenontwikkeling én op de spraak- taalontwikkeling. Momenteel onderzoekt Mari Tervaniemi bijvoorbeeld de invloeden en de mogelijkheden van muziek om het welzijn én het leren van kinderen te ondersteunen.

Iets voor u?
Bent u enthousiast geworden of wilde u altijd eens proberen of zingen in een groep of koor iets voor u is? Mogelijkheden genoeg! Alleen al in Schijndel zijn er minstens 11 koren voor volwassenen.

En voor de allerkleinsten, de basisschoolleerlingen en de tieners is er vast ook wel iets te vinden. Margré van Gestel start dit schooljaar met de volgende groepen:

KOM: Kinderen-Ouder(en) –Muziek
Voor (groot)ouders die samen met hun kleinkind willen zingen (in een groep waar ook senioren met dementie meedoen): start woensdag 11 september: 10.30-11.30: Villa Rozenburg Schijndel. Muziekeducatie in een ‘Muziek op Schoot’ setting maar nu samen zingen en spelen in een breed familieverband. Opgeven via: www.zingendoemaarmee.nl

Opstart groep Kinderkoor Tof!
Op de woensdagmiddag start (vanaf 4 september 14.45-15.30 uur) de groep voor 5 en 6 jarigen. Spelenderwijs gaan zij aan de slag met zangspelletjes en liedjes die passen bij hun leeftijd en die de ontwikkeling van de kinderstem ondersteunen. Klapspelletjes, kringspelletjes, eenstemmige speelliedjes en natuurlijk worden er vaak materialen ingezet om samen te bewegen. www.kinderkoortof.com

Kinderkoor Tof!
Voor kinderen van 7-10 jaar is er de mogelijkheid om op de woensdag- of vrijdagmiddag (vanaf 21 augustus) van 15.30- 17.00 uur mee te doen. In deze groepen leren ze ook al noten lezen. Ze zingen een- en soms al tweestemmig (in meerdere talen). Op het repertoire staan eigentijdse kinderliedjes, musical et cetera. Vaak verzinnen ze er zelf bewegingen bij. Ze zingen al mee in kerstconcerten, op festivals en tijdens de gezinsvieringen. Ze zingen en spelen een ensemblerol in de musical ‘Smogsmullers Reuze Daad’ die in 2024-2025 ingestudeerd wordt. www.kinderkoortof.com

Tienerkoor Tof!
Voor de tieners (10-18 jaar) is er op vrijdagmiddag van 17.00-18.15 repetitie. Het notenlezen en de muziektheorie komen ook aan bod en driestemmig zingen is een uitdaging. Zij spelen de grotere tekstrollen en zingen solo in de musical ‘Smogsmullers Reuze daad’. Op kerstconcerten, festivals, gezinsvieringen zijn zij er ook bij. Veel van de tieners zitten ook op dansles en/of spelen ook nog een instrument! www.kinderkoortof.nl

Voor volwassenen op de maandagavond 20.00-22.00 uur: pop, jazz, licht klassiek: www.popkoorthekey.nl

Nieuw project: Taizé zingen voor alle leeftijden: Open repetitie op woensdag 18 september van 19.00-20.00 uur in de Servatiuskerk.

Koren gaan weer zingen (2)
Koren gaan weer zingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5955

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.